3 kiborító élelmiszeradalék, amit emberek milliói fogyasztanak…

Sziasztok! Csodás napot!

Te tisztában vagy vele, hogy mit eszel? Milyen összetevői vannak az ételnek, amivel testedet táplálod? Ha felkészültél, akkor nézzük azt a 3 kiboritóan undi élelmiszer összetevőt, amit úgy fogyasztanak emberek milliói, hogy sajnos fogalmuk sincs róla, mit esznek. Ennél persze sokkal több adalékanyag van, de most kiemeljük azt a 3 legdurvább cuccot, amit ha megtudod, mi is az, legközelebb 3-szor is meg fogod gondolni, hogy biztosan meg akarod-e enni az adott terméket.

Te tudod, mit eszel?

Nr 1: Kármin – E120

Ez igy még szépen is cseng. Mintha egy nemes kő neve lenne. De nem az. Becsületes nevén bíbortetü.

Voilá, a kis tetücske:

bibortetü

Ennek előállitása a következőképpen zajlik:

A valódi kármint szárított, megtermékenyített, nőstény pajzstetvekből  (Coccus cacti) nyerik, amelyek egy meghatározott kaktuszfajtán élnek Peruban és Mexikóban. Extrakcióval kárminsav vonható ki a tetvekből; ha ezt alumíniumsókkal bontják, kármin keletkezik.

Hogy mibe teszik bele ezt a piros szinezőanyagot? Nos, meg fogsz lepődni!

  • Ehető bevonatok sajthoz és kolbászhoz
  • Lekvár, dzsem, gyümölcskészítmények
  • Édességek
  • Kolbász
  • Gyümölcsízű reggeli gabonatermékek
  • Égetett szeszes italok, gyümölcsborok
  • joghurtkésztmények
  • Különböző gyümölcslevekbe

kozmetikaiparban továbbra is használnak valódi kármint az ajakrúzsokhoz, arcpirositókhoz, szemhéjfestékekhez, ajakceruzákhoz, szájfényekhez. Kárminnal színeznek gyógyszereket és textiliákat is, valamint fontos pigment a festészet számára.

Mindemellett allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél.

Legközelebb, ha az összetevő listán találkozol a kármin felirattal, vagy az E számok közül ez az E120, akkor jusson eszedbe, hogy most egy tetüporral dúsitott cuccot eszel meg, vagy kensz a bőrödre.

Abszolút kerülendő, a vegán étrenden élő ember nagy ívben elkerül mindent, amiben bibortetű van.
Vajon mennyi terméket adnának el, ha a csomagolásra nem kármin lenne írva, vagy egy semmintmondó E szám, hanem az, hogy bíbortetű por?

(Bővebben kárminról itt olvashatsz: http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-120-val-di-k-rmin)

Nr. 2 – Zselatin E441

A következő adalékanyag, ami szintén rengeteg élelmiszer alapanyaga, az a zselatin, ami egy sűrűsítő anyag.

Hogy miből is vonják ki ezt az anyagot?

Hát ebből:

zselatinA zselatint tehát csontvelőből vonják ki. Nyami!

A zselatint beleteszik:

  • joghurtokba
  • zselékbe
  • tejsodókba
  • cukorkákba (gumicukor, hurutoldók, köhögés elleni cukorkák, nyalókák)
  • pudingokba
  • lekvárokba
  • mályvacukorkába
  • gyógyszeriparban például a kapszulás orvosságokba, a kapszula zselatinból készül.

Nr. 3 Kasztóreum

Becsületes nevén: Hódzsír

Krémes anyag erős szaggal (illattal?), melyet a pézsmapatkányok vagy hódok ivarszerveiből nyernek ki. Felhasználás: parfümökben, illatosítókban fixálóként.

Külföldön a vanília, málna és eperaroma sokszor hódmirigyből származik. A legtöbb élelmiszerbe ezt természetes ízesítőként tüntetik fel. Durva? Szerintünk nem kicsit!

OPbeavercastoreum

Európában a hódok ivarszerveiből kivont ‘illatanyagot’ általában ‘csak’ luxusparfümökbe teszik bele.

Ha hasznosnak találtad ezt a blogbejegyzést, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy mit etetnek meg vele a nagy élelmiszergyárak.

Egyéb döbbenetes adalékokról itt olvashattok: http://www.valodiallatbarat.hupont.hu/3/megdobbento-infok-azaz-mi-mibol-keszul#ixzz3rYQdS5Qz

Látogass meg minket Facebook oldalunkon is itt: https://www.facebook.com/Veg%C3%A1n-Angyalok-838982866221147/?ref=bookmarks

Szeretettel,
Kata & Tamás

Posted on november 15, 2015, in Csak tudatosan érdemes. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Hozzászólás