3 kiborító élelmiszeradalék, amit emberek milliói fogyasztanak…
Sziasztok! Csodás napot!
Te tisztában vagy vele, hogy mit eszel? Milyen összetevői vannak az ételnek, amivel testedet táplálod? Ha felkészültél, akkor nézzük azt a 3 kiboritóan undi élelmiszer összetevőt, amit úgy fogyasztanak emberek milliói, hogy sajnos fogalmuk sincs róla, mit esznek. Ennél persze sokkal több adalékanyag van, de most kiemeljük azt a 3 legdurvább cuccot, amit ha megtudod, mi is az, legközelebb 3-szor is meg fogod gondolni, hogy biztosan meg akarod-e enni az adott terméket.
Te tudod, mit eszel?
Nr 1: Kármin – E120
Ez igy még szépen is cseng. Mintha egy nemes kő neve lenne. De nem az. Becsületes nevén bíbortetü.
Voilá, a kis tetücske:
Ennek előállitása a következőképpen zajlik:
A valódi kármint szárított, megtermékenyített, nőstény pajzstetvekből (Coccus cacti) nyerik, amelyek egy meghatározott kaktuszfajtán élnek Peruban és Mexikóban. Extrakcióval kárminsav vonható ki a tetvekből; ha ezt alumíniumsókkal bontják, kármin keletkezik.
Hogy mibe teszik bele ezt a piros szinezőanyagot? Nos, meg fogsz lepődni!
- Ehető bevonatok sajthoz és kolbászhoz
- Lekvár, dzsem, gyümölcskészítmények
- Édességek
- Kolbász
- Gyümölcsízű reggeli gabonatermékek
- Égetett szeszes italok, gyümölcsborok
- joghurtkésztmények
- Különböző gyümölcslevekbe
A kozmetikaiparban továbbra is használnak valódi kármint az ajakrúzsokhoz, arcpirositókhoz, szemhéjfestékekhez, ajakceruzákhoz, szájfényekhez. Kárminnal színeznek gyógyszereket és textiliákat is, valamint fontos pigment a festészet számára.
Mindemellett allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél.
Legközelebb, ha az összetevő listán találkozol a kármin felirattal, vagy az E számok közül ez az E120, akkor jusson eszedbe, hogy most egy tetüporral dúsitott cuccot eszel meg, vagy kensz a bőrödre.
Abszolút kerülendő, a vegán étrenden élő ember nagy ívben elkerül mindent, amiben bibortetű van.
Vajon mennyi terméket adnának el, ha a csomagolásra nem kármin lenne írva, vagy egy semmintmondó E szám, hanem az, hogy bíbortetű por?
(Bővebben kárminról itt olvashatsz: http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-120-val-di-k-rmin)
Nr. 2 – Zselatin E441
A következő adalékanyag, ami szintén rengeteg élelmiszer alapanyaga, az a zselatin, ami egy sűrűsítő anyag.
Hogy miből is vonják ki ezt az anyagot?
Hát ebből:
A zselatint tehát csontvelőből vonják ki. Nyami!
A zselatint beleteszik:
- joghurtokba
- zselékbe
- tejsodókba
- cukorkákba (gumicukor, hurutoldók, köhögés elleni cukorkák, nyalókák)
- pudingokba
- lekvárokba
- mályvacukorkába
- gyógyszeriparban például a kapszulás orvosságokba, a kapszula zselatinból készül.
Nr. 3 Kasztóreum
Becsületes nevén: Hódzsír
Krémes anyag erős szaggal (illattal?), melyet a pézsmapatkányok vagy hódok ivarszerveiből nyernek ki. Felhasználás: parfümökben, illatosítókban fixálóként.
Külföldön a vanília, málna és eperaroma sokszor hódmirigyből származik. A legtöbb élelmiszerbe ezt természetes ízesítőként tüntetik fel. Durva? Szerintünk nem kicsit!
Európában a hódok ivarszerveiből kivont ‘illatanyagot’ általában ‘csak’ luxusparfümökbe teszik bele.
Ha hasznosnak találtad ezt a blogbejegyzést, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy mit etetnek meg vele a nagy élelmiszergyárak.
Egyéb döbbenetes adalékokról itt olvashattok: http://www.valodiallatbarat.hupont.hu/3/megdobbento-infok-azaz-mi-mibol-keszul#ixzz3rYQdS5Qz
Látogass meg minket Facebook oldalunkon is itt: https://www.facebook.com/Veg%C3%A1n-Angyalok-838982866221147/?ref=bookmarks
Szeretettel,
Kata & Tamás
Posted on november 15, 2015, in Csak tudatosan érdemes. Bookmark the permalink. Hozzászólás.
Hozzászólás
Comments 0