Az E-számok birodalmába merészkedünk tovább…

Sziasztok! Csodás estét!

Az előző bejegyzésünket folytatván megemlítünk még egy adalékanyagot,  ami mellett nem tudunk szó nélkül elmenni.

Ezekkel a bejegyzésekkel a célunk az, hogy segítsünk blogunk olvasóit a tudatos vásárlásban. Mert amíg nem tudjuk, mit eszünk, illetve, hogy mi is az eredete, addig vállat rántunk, és azt mondjuk: chö, mittomén mi az 🙂 És vígan megesszük.

Nr 1 – L-cisztein E920

Hát ezen ki fogsz akadni, bocsi 🙂

A ciszteint sósav segítségével kreatinban gazdag szövetekből, például emberi hajból, állati szőrből vagy tollból nyerik ki.

bread_600

Nyami a habos kis kenyérke 🙂

De ne aggódj! Van megoldás.

Amit a hajastollasszőrös kenyér helyett ajánlunk, azok az L-cisztein mentes kenyerek.

Egy jó minőségű, bio kenyérből elég 2-3 szeletet ennünk, míg egy felfújt, tényleg habos, gyanúsan olcsó, levegős állagú kenyérből töménytelen mennyiséget meg tudunk enni, akár fél kilót is.  Ennek tápértéke közelít a nullához, a kalóriatartalma magas, és ezek utána azért hamar megéhezik az ember. Ezzel szemben a bio kenyér tápértéke jóval magasabb, és hosszabban tartó jóllakottságot is eredményez kevesebb kalóriabevitel mellett.

Fontos tudni, hogy számos olyan termék létezik már, melyekkel el lehet kerülni ezeket a nem éppen ínycsiklandó alapanyagokat. Mi az évek alatt arra jöttünk rá, hogy az általunk elkészített ételnél nincs jobb. Amit tudok, megcsinálok magam. Tésztát mondjuk nem csináltam (még), de törekszem arra, hogy az élelmiszert a lehető legnaturálisabb formájában vegyem meg. És abból alkotok valami mennyeit. 🙂

Tapasztalatunk szerint tehát nagyon is megéri átböngészni az összetevők listáját. Ha úgy indulok vásárolni, hogy van egy kis időm, és szét tudok nézni általam nem vásárolt/fogyasztott termékek között, akkor meg-megnézek pár új cuccot.

A szemem már annyira rá van állva a NO-NO összetevőkre, hogy egyből kiszúrom, ha valami olyan van benne, amit sose ennék meg.

Alap szelekcióm, hogyha:

  • 3-4 sornál hosszabb az összetevő lista, akkor megy vissza a polcra 🙂 
  • ha 3-nál több E-szám van benne, szevassz.
  • ha olyan összetevő van benne, amivel eddig nem találkoztam. Nos, ekkor 2 dolog történhet (azután persze, hogy nem veszem meg elsőre): a) felírom/megjegyzem az összetevőt, és otthon utánanézek. Ha oké, akkor legközelebb meg tudom venni. b) nem pazarlom az időm rá, mert annyira nem fontos. Ilyen azért bőven van.

Következő bejegyzésünkben megosztjuk Veletek az általunk használt, számunkra nagyon hasznos E-listánkat.

Ha tetszett ez a bejegyzésünk, lájkolj minket a Facebookon, és oszd meg a barátaiddal, ismerőseiddel.

Facebook oldalunk:   https://www.facebook.com/Veg%C3%A1n-Angyalok-838982866221147/?ref=bookmarks

Szeretettel,
Kata & Tamás

Posted on november 22, 2015, in Életmód, Csak tudatosan érdemes. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Hozzászólás