10+3 tény a tejtermékekről, amiről a tejipar nem akarja, hogy tudj…

Sziasztok! Csodás napot!

Itt az Újév, mindannyian teli vagyunk reménnyel, kipihentük magunkat az Ünnepek alatt. Lelkesedéssel, teli élményekkel, vidáman kezdünk neki 2016-nak.

Gondolkoztunk, hogy milyen témával is indítsuk az évet, és úgy dönttötünk, hogy komoly témákat veszünk elő. Olyan témákat, melyek alapjaiban kérdőjelezik meg az étkezésről alkotott általános elképzeléseket.

2016 első bejegyzéseit azoknak az érző élőlényeknek dedikáljuk, akiknek nincsenek ünnepek; akiknek nincs újév; akiknek hangját még mindig nem vesszük észre, s akik nap mint nap szenvednek, és rövidke életük fájdalmakkal van teli.

Hiszünk benne, hogy az igazságról beszélve az állatok hangját az emberek hamarosan meghallják. Az igazságról beszélni kell, noha sokszor nem kellemes vele szembesülni.

A mai bejegyzésben 10 olyan tényt szedtünk össze Nektek a tejtermékekről és a tejgyártás folyamatáról, melyről nagy valószínséggel eddig nem hallottatok.

  1. A tömegmédia és számtalan egészségügyi intézmény, orvos állítja, hogy a tejtermékek fogyasztása nélkülözhetetlen az egészséges emberi szervezetnek. Hányszor hallottuk a reklámokban, hogy igyunk tejet, mert abban van a Calcium, és ha nem iszunk tejet, a csontjaink könnyen fognak törni? Nos, az igazság viszont pont az ellenkezője. A tejtermékek fogyasztása emberi létünk első hónapjaiban, éveiben szükséges és normális, utána áttérünk más táplálékra. Az ember az egyetlen faj ezen a Földön, aki felnőtt korában is anyatejet iszik! Ezen felül a tejtermékek nem hogy calciummal dúsítják és látják el a szervezetet, hanem ponthogy kivonja a szervezetből a calciumot! Minél több tejterméket fogyasztunk, (tej, joghurt, sajtok) annál több egészségügyi betegségre számíthatunk.
  2. Jellemző betegségek, melyek a tejfogyasztáshoz kapcsolódnak:» Mell-,prosztata-, és hererák a tejben lévő hormonok miatt
    » A hormonok és telített zsír csontritkuláshoz, elhízáshoz, cukor-, és szívbetegségekhez vezetnek
    » A szklerózis multiplex nagyobb gyakoriságához vezet
    » A főbb allergének között tartják számon
    » Laktóz intolerancia
    » Liszteria és Chron betegség
    » És még több…
  3. Globálisan évente 21 millió borjút vágnak le borjúhúsnak vagy olcsó marhahúsnak.
  4. Egy tehén átlagosan évente 400 liter tejet ad, ellentétben az európai tejiparral, ahol évente 5000 (!) liter tejet termeltetnek vele.
  5. Mint minden emlősnek, a teheneknek is szülniük kell azért, hogy tejük legyen. Csak mint az emberi édesanyák, kilenc hónapig hordozza szíve alatt kicsinyét, aztán beindul a tejtermelés, egyszerűen azért, hogy táplálja kicsinyét.
  6. A kiterjedt genetikai manipulálásnak köszönhetően ma egy fejős tehén mintegy 12-szer termel több tejet, mint ahogy természetes módon állítana elő egy borjú táplálásához.
  7. Ennek ellenére gyakorlatilag minden borjút a születésük első óráiban elszakítanak édesanyjuktól a haszon maximalizálása érdekében. Az újszülött borjúk 97%-át erőteljesen elszakítják édesanyjuktól az első 12 órán belül. A többit pár napon belül. Az úgynevezett humánus tejgazdaságokban a teheneket a szülés első órájában elválasztják, mivel a borjú és a tehén elválasztása kevésbé stresszes, amikor nem engedik meg nekik, hogy a kötődés anya és gyermek között megtörténjen.
  8. Hogy maximális hozamon tarsák a tehenek tejtermelését, a teheneket mesterségesen és erővel termékenyítik meg minden évben. Az erőltetett terhesség és szülés állandó ciklusa hatalmas borjú felesleget termel.
  9. Néhány nőstény borjú csatlakozni fog a tejtermelő nyájhoz. Életük első 2-3 hónapját tipikusan magányos ketrecekben töltik, tejhelyettesítő ételekkel etetik, mivel az emberek megisszák a neki szánt tejet. 
  10. A hím borjakat és a felesleges nőstényeket eladják, hogy borjúhúsnak vagy olcsó marhahúsnak levágják őket. A borjú ipar nem létezne a tejipar nélkül. 
  11. Az Egyesült Államokban a fejőstehenek több mint 90%-át elsősorban zárt üzemben zárják be, ezek közül több mint 60%-ukat nyakuknál fogva kikötik az istállóban, így képtelenek a jólétükhöz nélkülözhetetlen alapvető mozgást elvégezni.
  12. A kényszerített megtermékenyítés ciklusában ragadva az egész életükben zajló tejtermelés és szinte állandó bezártság miatt a fejős tehenek túlterhelt teste elkezd kevesebb tejet termelni 4-5 éves korukra, amikor is lemészárolják őket. Normális körülmények között a tehenek 20-25 évig élnek. 
  13. Csak az USA-ban levő 9 millió fejőstehénből minden évben 3 milliót ölnek meg a természetes átlagos élettartamuk töredékében. Agyonhasznált testükből darálthús és éttermi hamburger lesz.

És mit tehetünk ez ellen? Hogyan élhetünk tejtermék nélkül?

Nos, a válasz: Sokmindent és simán.

Jöhet a következő érv: “És mi van, ha olyan tejet veszek, amire az van írva, hogy organikus tej, vagy hogy humánus farmról származik a tej?”

Nos, sajnos a termékeken feltüntett szövegek inkább jó marketingfogásnak számítanak, sem minthogy igazak legyenek. Mert megnyugszunk, hogy jah, hát ez a tehén vígan adta a tejét, akkor megiszom. Mi ebben nem hiszünk. Ha nem hat meg minket az, ami az állatokkal történik, akkor már csak egyszerűen egészségügyi okok miatt is ki kéne iktatnunk a tejtermékeket étrendünkből.

A vegán termékek terjedésével egyre több növényi tejet kóstolhatunk meg; zabtej, rizstej, szójatej, gabonatej, quinoa tej, kókusztej. Ezeknek különböző ízesítése is van, vaníliás, mogyorós, mandulás, natúr, kakós. Ezeket ugyanúgy fel lehet használni sütéshez, főzéshez. Tejszín ugyanez. Egyre bővebb a növény sajt választék is. Évekkel ezelőtt még egészen más volt a helyzet, mostmár lehet növényi parmezánt kapni, lehet olyan növényi sajtot kapni, ami olvad, így pizzára, sütőben készült ételekhez is ideális. Joghurtok is vannak, szintén több alapanyagból.

Ezeket a termékeket javarészt bioboltokban lehet megkapni, illetve Pesten van a Herbaház és a Mediline. Mi ide szoktunk járni. Van egy új áruház is, a Bijo, itt még nem voltunk, de feltételezem, hogy hasonló árukészletük van.

http://bijo.hu/
http://www.herbahaz.hu/
http://mediline.hu/

Tavaly indult egy kifejezetten vegán webshop, a V-express, illetve van még a Vegán Webáruház.
http://v-express.hu/
http://www.veganwebaruhaz.hu/

Ausztriában pedig van a Veganversand, ahonnan Magyarországra is szállítanak ki.
http://www.veganversand.at/

Az évek tapasztalatával pedig azt tudjuk mondani, hogy a szervezet tisztulásával egyre kevésbé tolerálja a testünk az olyan élelmiszereket, melyek nem egészségesek. Noha imádtuk a sajtokat, tejeket, mindenféle tejterméket, Túrórudi mindennapos volt, de egy idő után elkezdtük furának érezni az ízét. Egy idő után már nem esett jól. És egy idő után már annyira nem esett jól, hogy abba is hagytuk. Ez egy folyamat, türelemmel és kitartással szépen túljutunk rajta. Betegségek fognak eltűnni. Könnyebbnek fogjuk érezni a testünket. Tisztább gondolataink lesznek.

Mi a prevenció hívei vagyunk, 🙂 és hiszünk benne, hogyha legalább annyi energiát, időt és pénzt fordítanánk az egészségünk fenntartására, mint amennyit akkor költünk, amikor már baj van, egészen más életünk lenne. Ne várjuk meg, míg betegek leszünk. Ez az egészségügyi ok.
És ne várjunk arra, hogy előbb mások hagyják abba az állatok leölését, akkor majd énis abbahagyom a tejfogyasztást.

A változás velünk kezdődik. Most.

Ehhez a bejegyzéshez sok információt innen hoztunk át Nektek: http://freefromharm.org/dairyfacts/

Ha tetszett ez a bejegyzésünk, oszd meg kedves Barátaiddal, Ismerőseiddel, ajándékozz egészséget ❤

Szeretettel,
Kata & Tamás

Posted on január 4, 2016, in Életmód, Csak tudatosan érdemes, tejipar. Bookmark the permalink. 2 hozzászólás.

  1. Sziasztok!

    Először is, tetszik a blogotok, gratulálok hozzá, és remélem még sok érdekes infót találok itt a jövőben is. 🙂
    Nem olyan nagyon régen kezdtem el áttérni a növényi tejek fogyasztására, és szeretném megkérdezni, hogy joghurt vagy tejföl, tejszín helyett melyik növényi tejet ajánlanátok “sós” ételekhez. Pl. rakott, tepsis zöldség, szószok, öntetek stb. Az a helyzet, amit eddig kóstoltam, mind elég édeskés ízű volt számomra. Ami italokba, shakekbe igaz, tökéletesen bevált.
    Köszönöm a választ!

    Szilvi

    Kedvelés

    • Szia Szilvi!

      Örülünk nagyon, hogy elnyerte tetszésedet a blogunk 🙂 Rajta vagyunk a témán!

      Gratulálunk a váltáshoz!
      Több lehetőség is van. A Yoja vagy Alpro márkának vannak natúr joghurtjai, melyek szójából készülnek. Ezek egyáltalán nem édesek, így nyugodtan tudod használni tejföl és joghurt helyettesítésére is. Például egy rakott tepsis zöldséget ezzel szuperül el tudsz készíteni. Tudbózni is tudod azzal, hogy ízlés szerint fűszerezed magát a joghurtot, és azzal kened meg a tepsis zöldséget mondjuk. Vagy tehetsz hozzá reszelt fokhagymát, kis sót, borsot is. Mennyei, különelges íze lesz! Ilyen joghurtot a nagyobb áruházakban találsz, Tesco, Auchan, itt külön szekció van ezeknek a termékeknek a hűtő osztályokon. Lehet még kapni ilyet Sparban, és szinte minden bioboltban. A legnagyobb választékot a Herbaházban, Medilineban vagy Bijo-ban találod.
      Van a Joyának egy Crémesse nevű terméke, ami kifejezetten tejföl alternatíva, merthogy sűrűbb az állaga, mint a joghurnak. De ízre hasonló. Ezt Sparban, Intersparban láttam legtöbbször.
      Tejszín területén nagy a választék: rizs, szója, zab, kókusz. A szója natűr ízű, a rizs, zab és kókusz édeskésebb. Neked a szójás lesz az ideális ebben a témában. Ezek főzőtejszínként működnek, remekül használható a szójatejszín a különböző krémlevesekhez.
      Jó főzőcskézést, reméljük tudtunk segíteni 🙂

      Kedvelés

Hozzászólás