Hiánybetegségek mítosza

Sziasztok! Csodás napot!

“A vegánok mind hiánybetegségektől szenvednek, mert nem tudják honnan pótolni a húsban levő esszeniális aminosavakat. Ezen kívül vashiányban és egyéb hiánybetegségekben szenvednek! A vegánok ezért totál véznák, gyengék, sápadtak. Emiatt soha nem leszek vegán.”

Ha vegán vagy, akkor kizárt, hogy ezt a mondatot eddig ne hallottad volna.

Mikor az ember akármilyen ok miatt is úgy dönt, hogy áttér a növényi alapú táplálkozásra, számtanal olyan kérdést intéznek hozzá barátok, ismerősök, családtagok, amikre egyszerűen az ember nem tud mit mondani. A dolog iróniája, hogy amíg teljesen egészségtelenül élt, akár dohányzott, alkoholizált, és emellett pedig húst hússal és tejtermékekkel evett, és alig evett zöldségeket és gyümölcsöket, addig senki semmit nem mond neki. Ó, csináld csak nyugodtan, hisz az a ‘normális’, mindenki így él. (Ami persze egyáltalán nem igaz, de az Ő valóságában valóban a túlnyomó többség ezt az életmódot folytatja.)

Amint valaki kilép ebből, beindul a vészvillogójuk, és abban a pillanatban Te furcsa leszel. Számukra furcsa szokásokat veszel fel, változtatsz az életmódodon, és olyan életet kezdesz el élni, ami sokak számára furcsa. Miért is furcsa? Mert minden, amit ők, a barátok,család, ismerősök megszoktak, az a normális, és minden más, amit nem ismernek, az fura. És a furától félni kell! (persze nem, de szerintük igen 🙂 )

Így ezennel üdvözöllek a furák vidám kis táborában! 🙂 Ilyen és ehhez hasonló kérdések tömegével fogsz találkozni, ha áttérsz az egészséges oldalra. De nem kell pánikba esni, mert mindenre van válasz. Normális, kulturált, összeszedett válaszok. Az elején sokszor nem is tudunk mit válaszolni, mert még nem vagyunk elég szakértők a témában. Emellett pedig az idióta kérdések hallatán sokszor felhúzzuk magunkat, mert ezek a kérdések bizony sokszor leplezetlenül is irónikus és cinikus hangnemmel vannak színezve. Ezen nem szabad és nem is kell kibukni, hanem szépen kulturáltan, higgadtan elmondani a véleményedet, ha persze érdekli a másik felet.

Erre a kérdésre a válaszom pedig ez szokott lenni:

A hiánybetegségek akkor alakulnak ki, ha egyoldalú táplálkozást folytatunk. Megfelelően összeállított, változatos étrend mellett hiánybetegséget kialakítani nehéz feladat. Gondolj bele, hogy aki csak húst eszik, tejtermékeket, tojást, de nem eszik semmilyen gabonát, hüvelyest, nem fogyaszt semmi zöldséget, és a gyümülcsöket is nagy ívben kerüli, nos, jó eséllyel fognak nála olyan komoly hiánybetegségek kialakulni, melyeket nem éppen öröm nézni és megtapasztalni. Az emberi szervezetnek szüksége van vitaminokra, rostokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, szüksége van esszenciális aminosavakra.

A növényekben levő vitaminokat, ásványi anyagokat és a nagyon fontos élelmi rostokat a húsok, tejtermékek vagy egyáltalán nem, vagy alacsony mennyiségben tartalmazzák. Nem élhet az ember csak húson! Mert belebetegszik.

A köztudatban levő közhiedelem ellenére esszenciális aminosavak a növényekben is megtalálhatók. A szója tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Sokan nem preferálják a szóját, de nem csak a szója az, ami tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Ilyen pedig a kender protein, ami amellett, hogy az összes ismert, 21 aminosavat, köztük a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, magas, 50%-os fehérjetartalommal rendelkezik, magas Omega 3 és 6 zsírsavakat tartalmaz, és magas a vitamin és ásványi anyag tartalma is. A növények megfelelő társításával szintén fedezni tudjuk ezeket az aminosavakat. Ha nem is eszik az ember minden nap szóját, vagy kender proteint, akkor sincsen semmi gond, mert ha megfelelő arányban, mennyiségben eszik gabonákat, hüvelyeseket, magvakat, akkor ez a mennyiség fedezve van.

Azon már túlvagyunk, hogy a vegán vashiányos, hála Égnek. Ugyanis rájöttek, a a vas rengeteg növényben megtalálható. Ez pipa! Most a B12 vitaminon a sor, a vegánok nem tudják pótolni a B12-t, ezért állandóan fáradtak! Ez persze nem igaz. Vannak bizonyos növényi B12 források, de ezek B12 vitamin tartalma nem igazán magas. Jelenleg ez az egyetlen olyan vitamin, melyet vagy B12-vel dúsított élelmiszerek formájában, növényi tejek, szójás termékek formájában, algákban, vagy táplálékkiegészítő formájában lehet bejuttatni a szervezetbe. Azért ez nem olyan tragikus ám! 🙂 A B12-ről készült egy remek blog bejegyzés a Vegagyerek.hu oldalon, itt elolvashatod: Az a bűvös B12 vitamin és a vegán életmód…

Amellett, hogy a növényvilágban fellelhető élelmiszerekből az ember szervezet számára szükséges vitaminok, ásványi anyagok, fehérje, nyomelemek, rostok, esszenciális aminosavak mind mind fedezhetők, bevihetők szervezetünkbe, az emberi szervezet számára egyáltalán nem idális a hús, tejtermékek és tojás fogyasztása. Nem csak, hogy nem ideális, de egyenesen mérgező, a húsban fellelhető antibiotikumok, hormonok és egyéb káros anyagok miatt. A húsfogyasztásnak köszönhetően kialakulnak a legkülönfélébb rákos megbetegedések, szívroham, agyvérzés, érrendszeri és keringési problémák, stb.stb. Fel sem tűnik, hogy ez nem oké, hiszen sok millió ember viseli ezen betegségeknek a súlyos terhét, elfogadják sorsukat, és ahelyett, hogy változtatnának életvitelükön, inkább maradnak a kényelmes megszokott szokásaiknál, járnak műtétről műtétre, szednek életük végéig méregdrgága gyógyszereket, és látogatják rendszeresen a kórházakat, ahol a kör be is zárul, hisz mit adnak a kórházban étel címen? HÚST! Ennyi. Az emberi szervezet egészen egyszerűen nem alkalmas húsfogyasztásra! Olvasd el a korábbi cikkünket, melyben erről bőven értekeztünk. A legvégső és legnagyobb tévhit az emberről…

Az Amerikai Dietetikus Társaság állásfoglalása pedig a következő:

“A megfelelően összeállított növényi étrend tökéletesen megfelel az élet minden szakaszában, bele értve a terhességet, szoptatást, gyermekkort és idős kort is.A gyümölcsökből, zöldségekből, gabonákból, hüvelyesekből, mogyorófélékből és magvakból származó fehérjék a nap folyamán kiegészítik egymás aminosav profilját anélkül, hogy precíz tervezésre vagy fehérjepótlásra lenne szükség.”

Aki pedig eldöntötte, hogy áttér a növényi alapú táplálkozásra, élete egyik legjobb, legegészségesebb döntösét hozza meg. Akinek az akaratereje szilárd, és alaposan beleássa magát a témába, semmilyen cinikus, irónikus megjegyzés nem fogja eltántorítani döntésétől. Az információk megosztásával pedig az esetleg cinikus felet tájékoztatjuk, és nagyon sokan tényleg elgondolkoznak a hallottakon. A környezetünkben is sok olyan embert ismerek, akik eleinte tartózkodtak, akár még gunyoros megjegyzéseket is tettek erre az életmódra, aztán szépen csendben ők is áttértek a növényi alapú étkezésre. Ez persze mindenkinek a saját szabad választása, nem kell erőszakosan győzködni az igazadről a másikat, mert annak mindig ellenállás a vége. Ha érdekli, és kérdez, akkor elmondod a Te álláspontodat, és ennyi. Aztán hogy azzal Ő mit kezd, az már az Ő dolga.

A lényeg, hogy Te tudd, mit akarsz, szerezz minél több információt, és akkor semmilyen kérdéssel nem fognak zavarba hozni! 🙂

Ha tetszett a mai bejegyzésünk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, hogy mindenki, aki aggódik értünk, vegánokért, meg tudjanak végre nyugodni 🙂

Szeretettel,
Kata & Tamás

Posted on március 14, 2016, in Csak tudatosan érdemes, vegánoknak feltett kérdések. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Hozzászólás