Cukor, az új drog

Sziasztok! Csodás napot!

Miért olyan nehéz leszokni az édességekről? Azok a gyönyörű, habosbabos torták a cukrászda pultjában, a tábla csokika, a különböző műzlik, az üdítőitalok nagyon sok ember gyenge pontját jelentik. El-elcsábulunk, holott tudjuk, hogy a diétánknak nem éppen a legideálisabb.

Az egy dolog, hogy nem hogy nem fogyunk, de hízunk a cukros élelmiszerektől, de ez csak a felszín. Ha alaposan utánajár az ember a cukor káros hatásainak, már kétszer is meg fogja gondolni, hogy megveszi-e azt a sütikét, kólácskát, vagy inkább nem.

A cukorról és annak egészségromboló tulajdonságairől könyveket lehet írni, ahogy azt már rengetegen meg is tették. Mi most a cukor két olyan káros aspektusáról számolunk be,  amivel nem sokan vannak tisztában.

Evil-Sugar

Cukor és az alkoholképződés

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A cukorrépa cukortartalma: 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed. (Erjedés: oldott állapotban lévő nitrogénmentes szerves anyagok, többnyire szénhidrátok felbomlása élesztőgombák, hasadógombák által.) Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője hívta fel a figyelmet arra, a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol.

Az alkohol legfőképpen a májat és az idegsejteket károsítja; sejtméreg. A májsejtek méregtelenítő munkájuk során képesek az alkohol átalakítására egy bizonyos mennyiségig, de így a szervezet normális működéséhez szükséges folyamatok elől vonódik el az átalakítást végző enzim. Emiatt, ha sikerül is közömbösíteni az alkoholt, a normális működés eleve gátolt. Sajnos az összes alkohol általában nem tud közömbösítődni. A plusz munka megnagyobbodásra készteti a májat. Ezért lehetséges májmegnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, viszont sok édességet esznek. A kísérleti állatoknál fokozott cukorbevitel hatására megnövekszik a máj és a vese. Már gyerekeknél is megfigyelhető a máj ilyen elváltozása. A máj károsodása révén a látás és a bőr épsége is veszélybe kerül. A bőrbetegségek közül az akne és a dermatitisz kialakulásában és fenntartásában a cukor komoly szerepet játszik. (Megjelent a MANIFESZTUM újság 11. számában, 2001. április, 12-13. oldal)

Cukor – az új drog

Egy kutatás szerint úgy tűnik, hogy az édesítőszerek ugyanazokat a kémiai változásokat indítják be az agyban, mint a kokain vagy a heroin a drogfüggők esetében.

Bat Hoebel pszichológus, a Princeton Egyetem munkatársának kutatásai szerint a „cukorfüggőség” később akár az alkohol és egyéb drogok használatához is vezethet. Az addikció szintjei az Amerikai Pszichiátriai Társaság definíciója szerint többek között a nagy mennyiségek fogyasztása, az elvonási tünetek és a sóvárgás.

Hoebel kutatása során patkányoktól napi 12 órán át megvonták a táplálékot, majd a nap további részében ételt, és egy olyan cukoroldatot kaptak, melynek összetétele (25%glukóz és 10% szukróz) az üdítőitalokéhoz hasonlít.

A három-négy héten át zajló kísérletek során a patkányoknál viselkedésbeli változásokat figyeltek meg, a cukor fogyasztása pedig az agy jutalmazásért felelős területén a dopamin nevű ingerületátvivő anyag rohamszerű kibocsátását okozta. „Ismert tény, hogy a kábítószerek növelik a dopamin szintjét az agy ezen részében” – mondta el Hoebel.

Ám nem csak a cukor okozta ezt a hatást, hanem a cukor megvonásának és elérhetőségének váltakozása is. Három hét után a patkányok elvonási tüneteket mutattak, hasonlóan azokhoz az emberekhez, akik abbahagyják a dohányzást, az alkoholfogyasztást vagy a morfinhasználatot.

A kutatók ezután gátolták az állatok agyának endorfinjait – ekkor megvonási tüneteket, szorongást, depressziót és a dopamin csökkent szintjét figyelték meg. Ám az absztinencia hosszabb szakaszai nem „gyógyították meg” a patkányokat. Helyette hosszú távú hatások léptek fel az állatoknál: több cukrot emésztettek, mint korábban, mintha sóvárognának a cukorért, és ha nem volt cukor, több alkoholt ittak. (http://www.vital.hu/cukor_drog)

Egyik másik patkánykísérlet eredményei alapján az Oreo keksz, magas cukor- és zsírtartalma miatt függőséget okoz.

A két, azonos helyzetekben megfigyelt patkánycsoport közül ugyanis az oreósok erősebb válaszreakciókat adtak, nagyobb volt bennük a vágy a keksz, mint a másik csoportban a drogok iránt. Ugyanis a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszer több idegsejtet stimulált az állatok agyának örömközpontjában, mint a másik csoport esetében a kokain és a morfium.

Szerintük ez az oka annak, hogy rengeteg fogyasztó akkor sem tud ellenállni az egészségtelen, de zsírban és cukorban is gazdag élelmiszerek fogyasztásának, ha tudja, hogy ártanak neki. (http://www.origo.hu/tafelspicc/hirek/20131016-egy-keksz-artalmasabb-mint-a-kokain.html)

Tehát a patkánykák jobban kívánták a cukros oreo kekszet, (és itt a hangsúly nem a márkán van, hanem a beltartalmán) mint a drogot, mivel – és most figyelj! – “a cukor 8-szor (!!!) addiktívabb a kokainnál.” – Dr. Mark Hyman

Nézd meg a Fed Up, Elég! című 2014-es dokumentumfilmet, amiről az élelmiszeripar nem akarja, hogy tudj. A Facebook-on is megtaláljátok itt: Fed Up Facebook oldala

fedup-keyart-poster

Az alternatívákról korábbi írásunkban olvashatsz: Kristálycukor, és ami mögötte rejlik…

Ha tetszett ez a bejegyzésünk, oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, családtagjaiddal. 🙂

Szeretettel,
Kata & Tamás

Posted on április 4, 2016, in Életmód, Csak tudatosan érdemes, Cukor. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Hozzászólás